Waar maak je je druk over? Acceptatie en Respect

leefgeluk

Accepteer wat je niet kunt veranderen

Waar maak je je druk over? Kan je iets aan het gegeven/ de situatie/ de persoon veranderen? Zo niet, dan heeft het geen zin om je druk te maken. Begin ermee te accepteren dat je het niet kunt veranderen. Vervolg daarna met de acceptatie van het onderwerp zelf. Schrijf op wat je wilt accepteren en spreek het hardop uit:

  • Ik accepteer dat ik … niet kan veranderen
  • Ik accepteer …

Deze acceptatie kan veel stress oproepen. Vaak maken we ons druk over dingen die we niet kunnen veranderen, omdat we ermee verstrengeld zijn. Ons persoonlijke welzijn is afhankelijk van hetgeen we mee verstrengeld zijn. Succesvolle acceptatie gaat hand in hand met onafhankelijkheid. Deze onafhankelijkheid bereik je door je los te maken:

  • Ik maak me (volledig) los van …

Respecteer levensveranderingen

Jezelf losmaken van dat wat je niet kunt veranderen is de eerste stap. Vervolgens moet je verder. Verander mee met jouw levensveranderingen. Schrijf op en spreek hardop uit:

  • Ik respecteer levensveranderingen
  • Ik laat … los

Respecteren houdt in dat je actie onderneemt en verder gaat. Loslaten zorgt ervoor dat je verder kunt zonder je druk te maken.

Leef hier en nu

Herinner jezelf aan hier en nu. Is je overleving hier en nu onzeker? Is je overleving hier en nu in gevaar?

Als het antwoord ja is, dan maak je je om een zinnige reden druk. Het is hier en nu de plaats en tijd om actie te ondernemen. Als het antwoord nee is, stel jezelf eerst gerust. Vraag je dan af:

  • Wat kan ik hier doen?
  • Wat kan ik nu doen?

We maken ons vaak druk over iets dat niet langer of nog niet bestaat (verleden of toekomst) omdat we ons hier en nu niet goed kunnen handhaven. Waarom kun je je nu niet handhaven? Het antwoord op die vraag kan best iets te maken hebben met het verleden of de toekomst. Zelfs al is dat zo, dan nog gaat het er om dat je hier en nu actie onderneemt.

Voorbeeld: Hier en nu niet kunnen handhaven

Kwestie: Je hebt door het verleden last van overlevingsmechanismen die je hier en nu niet langer dienen. Ze belemmeren zelfs je handhaving.

Actie: Je kunt hier en nu die overlevingsmechanismen accepteren en je ervan losmaken. Respecteer dat jouw leven zo is verandert dat je die overlevingsmechanismen niet langer nodig hebt. Laat ze los en ga verder met je leven.

Acceptatie en Respect

Door jezelf en jouw omgeving te accepteren en respecteren, maak je je vanzelf minder druk.

Leefgeluk copyright © 2015: Eva-Lynn van Hoogdalem

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s