Ga jij de uitdaging aan? Crisismanagement

crisismanagement

Kom je in een crisis terecht, dan kun je jezelf uit het veld laten slaan. Je kunt ook je schouders eronder zetten met crisismanagement. Ga jij de uitdaging aan?

Schrap wat niet langer werkt

Eigenlijk geldt deze tip voor alle tijden, maar het is extra belangrijk in crisissituaties. Tijdens een crisis kan je het niet veroorloven jouw tijd en energie te stoppen in dingen die niet meer werken. Soms is het lastig om in één oogopslag te zien wat wel en wat niet werkt. Neem een stapje terug en bekijk de situatie van een afstand.

Kijk zo neutraal mogelijk naar jezelf en omgevingsfactoren. Sla niets over: Ook dingen die je ooit verder brachten in het leven of je hielpen te overleven, kunnen je na verloop van tijd zijn gaan tegenwerken. Vroegere succesvolle strategieën kunnen zelfs oorzaken zijn van je huidige crisis. Maak een lijstje en begin met schrappen.

Neem de uitdaging aan

Transformeer het woord probleem. Het woord probleem is negatief beladen en maakt je zwakker. Het zoeken en vinden van goede oplossingen kan effectief zijn. Soms is het oplossen van een probleem echter slechts symptoombestrijding. Kies daarom voor het woord uitdaging. Het woord uitdaging is positief beladen. Het maakt je sterker. Bovendien geeft de uiteindelijke overwinning je enorm veel positieve energie. Een uitdaging bevat bovendien vaak een leerproces en/of groeiproces. Verander dus alle problemen in uitdagingen en ga die uitdagingen aan.

Doe niets

Niets doen is waarschijnlijk het laatste wat je denkt te moeten doen in een crisissituatie. Toch kan een moment van niets wonderen verrichten. De meest briljante openbaringen komen uit het niets. Wanneer je altijd als een kip zonder kop door blijft rennen, dan ren je aan die openbaringen voorbij. Niets doen geeft je (soms na wat oefenen) sereniteit te midden van de hectiek. In het oog van de storm is het stil. Wordt dus zelf stil en bevindt jezelf in het midden waar het lekker rustig is. Oefening baart kunst: Hoe vaker je niets doet, hoe beter je wordt in het niets doen.

Zie de mogelijkheden

Het is goed mogelijk dat na het niets doen, je spontaan fantastische mogelijkheden ziet. Zo niet, dan heb je ten minste een ontspannen houding om je blikveld te verruimen. Er zijn namelijk altijd mogelijkheden. Soms helpt het te doen alsof jouw crisis van iemand anders is. Door vanuit een ander perspectief naar de crisis te kijken, zie je andere mogelijkheden. Vraag ook anderen of zij mogelijkheden zien. Een ander heeft vaak zicht op jouw blinde vlekken. Zet vervolgens alle mogelijkheden uiteen.

Verlangen, kiezen en doen

Waar mogelijkheden zijn, zijn keuzemogelijkheden. Grijp de crisis aan om het allemaal anders te doen. Hoe doe je dat? Begin bij jouw verlangen. Wat wil je nu eigenlijk echt? Ervaar jouw mogelijkheden vanuit jouw verlangen en kies de mogelijkheid waarnaar je het meest verlangt.

Volg je hart: Eerst verlangen, dan kiezen en dan doen

Leefgeluk copyright © 2015: Eva-Lynn van Hoogdalem

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s